Tisztelt Látogató!

Örömmel tölt el minket, hogy felkereste Iszkáz község honlapját. Kérem szakítson időt és nézze meg kicsiny falunk életét az internet biztosította lehetőség által.

Iszkáz község a Somló-Környéki Kistérség tagja Veszprém megyében. A Somló-hegy nyugati pereme és a Kisalföld találkozási pontján terül el. A Hunyor-patakot kísérő 15 méter magas dombsor mentén két kilométer hosszan húzódik észak-dél irányban.

A falu még a mai napig magán viseli az ősi tradíciókat és a vidéki élet szépségeit. Szép kilátás a természetre, valamint a vidéki levegő kellemes harmóniája teremti meg az ember számára az igazi nyugalom és kikapcsolódás érzetét. Iszkáz település, tulajdonképpen három településrész egyesítéséből ( Alsóiszkáz, Középiszkáz és Felsőiszkáz) jött létre 1947-ben. Minden településen a mezőgazdaság biztosította az emberek számára a megélhetést. Ennek az örökségnek a nyomai még most is megfigyelhetők Iszkázon.

A dolgos hétköznapok mellet a művészet szeretete is átszőtte a falu történelmét. Itt született a magyar irodalom két jelentős személyisége: Nagy László és testvére, Ágh István író, költő Itt töltötte gyermekkora egy részét az ismert művész Hofi Géza is. Korábban a faluból indult útjára Névy László író is a XIX. században, valamint az akkori betyárvilág egyik ismert utolsó alakja Savanyú Jóska is élt a településen.

Eme nevek hallatán az embert kíváncsiság ragadja magával, hogy jobban szemügyre vegye a Dunántúl azon kicsiny szegletét, ahol ezek az emberek fiatal korukat töltötték. A virtuális barangolás mellett a falu vezetése szívesen látja a megpihenni vágyókat, szállást az Nagy László házban, a költők, írók szülőházában tudunk biztosítani. Egy olyan környezetben, amely nem egy embert ihletett meg.

A nyugalmas élet varázslatossága, és a helyiek vendégszeretete olyan párosítás amely arra sarkallja az embert, hogy felkeresse ezen rejtett kis falvakat a globalizálódó világban. A internet által tájékozódva, ha szeretné felkeresni községünket, mindenkor szeretettel várjuk.

Szívélyes és baráti üdvözlettel:

Iszkáz Község Önkormányzata

nevében

Cseh József

polgármester